A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти виконавчого комітету Канівської міської ради

Про стан травматизму серед здобувачів освіти та працівників закладів освіти за 2023 рік

Дата: 22.04.2024 10:25
Кількість переглядів: 8

Згідно «Положення про порядок розслідування нещасних випадків, що сталися із здобувачами освіти під час освітнього процесу», затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України (далі – МОН) від 16.05.2019                         № 659, пункт 5 розділ ІV, в МОН проведено аналіз стану травматизму серед здобувачів освіти та працівників закладів освіти за 2023 рік.

        В 2023 році серед здобувачів освіти та працівників закладів освіти за інформацією органів управління освітою трапилось:

        - 3879 нещасних випадків із здобувачами освіти під час освітнього процесу, у тому числі 9 випадків із смертельними наслідками;

        -  395 нещасних випадків невиробничого травматизму із смертельними наслідками, що трапилися із здобувачами освіти у побуті, у тому числі                42 дитини загинуло внаслідок терористичних дій російської федерації;

        - 139 нещасних випадків/гострих професійних захворювань на виробництві серед працівників закладів освіти, підприємств, установ та організацій, у тому числі 8 випадків із смертельними наслідками.

        Найбільшу кількість нещасних випадків, що сталися із здобувачами освіти під час освітнього процесу у 2023 році, зареєстровано в таких областях:

Житомирська – 331 випадків, Рівненська – 313 випадків, Черкаська – 233 випадка, Закарпатська – 271 випадка, Вінницька – 277 випадка, Хмельницька – 227 випадка, Івано-Франківська – 220 випадків.

        В закладах  освіти Канівської МТГ в 2023 році зареєстровано                               12 випадків травматизму серед здобувачів освіти, з них 10 випадків в  закладах загальної середньої освіти, та 2 випадки в закладах дошкільної освіти, що на 10 нещасних випадків більше, ніж у 2022 році.

        Як правило це особиста необережність учнів під час уроків фізкультури та необережне поводження під час перерв між уроками.

       На динаміку отримання травм здобувачами освіти здебільшого вплинули зовнішні причини. Так з переходом закладів освіти на дистанційний режим роботи внаслідок початку повномасштабної агресії російської федерації кількість травмованих здобувачів освіти значно зменьшилось. Але з переходом закладів освіти у звичайний режим роботи (офлайн) в більшості регіонів за 2023 рік спостерігається значне збільшення травмованих здобувачів освіти у порівнянні із 2022 роком.

        З метою профілактики травматизму серед учасників освітнього процесу та працівників закладів освіти необхідно:

- провести аналіз стану травматизму серед здобувачів освіти у своїх  

навчальних закладах та довести його результати до всіх працівників,                          визначити закономірності виникнення нещасних випадків, розробити            заходи з їх запобігання та профілактики травматизму;

 - регулярно проводити профілактичні бесіди із здобувачами освіти та їх батьками про необхідність дотримання правил поведінки як у закладі освіти, так й у побуті;

- навчати дітей правилам безпеки життєдіяльності, порядку дій у разі загрози виникнення або виникнення надзвичайної ситуації, у тому числі порядку дій у разі оголошення сигналу «Повітряна тривога», поводження біля водойм, дотримання правил дорожнього руху.

       Виконання завдань щодо попередження травматизму серед учасників освітнього процесу залишається одним з першочергових завдань керівників закладів освіти задля забезпечення прав учасників освітнього процесу на безпечні та нешкідливі умови навчання, утримання і праці.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень